Fame en Miami: sinalan que en 17 anos, xamais se viu unha escaseza de comida como esta
Daniel Shoer Roth
Fame no sur da Florida? A resposta está nas longas filas dos bancos de comida e os comedores populares, que viron o número de clientes duplicarse e mesmo triplicarse este ano. Pero a conxuntura non podería ser peor.
Os bancos de comida encaran varios problemas: o alto prezo dos alimentos fomentou un mercado secundario, onde se venden produtos defectuosos ou con data próxima á expiración que antes se adoitaban doar; o achegue privado contraeuse; o custo da gasolina dificulta a recollida e distribución; as provisións federais do excedente de produtos agrícolas evaporaronse.
"En 17 anos, xamais vira unha escaseza de comida como esta'', sinalou Patricia Robbins, a fundadora de Farm Share, en Homestead. "Aínda que non estamos rexeitando a ninguén, cada persoa recibe menos''.
Farm Share, que serve a máis de 200 axencias no sur da Florida, principalmente con froitas e vexetais, repartiu 14.8 millóns de libras no ano 2007-08 que culminou en xuño, un 33 por cento menos que no 2005-06. Nese período, os fondos que lle asignou Tallahassee caeron en 50 por cento, a 200,000 $anuais.
Todos os sábados, durante os dous últimos anos, Amparo Valencia, nai solteira de dúas, vai á igrexa Amor e Fe en West Miami, onde hai un almacén de autoservicio de alimentos básicos. Antes afacía saír con varias bolsas, a semana pasada só cunha.
"Agora un vai e se hai unha cousa non hai a outra'', expresou Valencia, de 43 anos, quen emigrou de Colombia fai 12 anos pensando que en Miami non pasaría fame.
É absurdo que no sur da Florida --onde se gastan millóns de dólares para promover a imaxe cosmopolita ante o mundo, radica o código postal coa maior concentración de riqueza do país, hai fondos para centros de arte e obras capitais-- haxa tanta miseria.
Non hai cifras exactas, pero Daily Bread, o banco de comida máis grande da rexión, distribúe a 800 axencias con máis de 200,000 clientes de West Palm Beach aos Cayos. En base a datos da Oficina do Censo, o banco estima que hai unhas 800,000 persoas con necesidades de alimentos nos catro condados, segundo Robert Peters, o director asociado.
Cando hai fame baixa a produtividade, porque as persoas deixan de ir ao traballo e enférmanse máis. Os menores faltan á escola e adquiren condutas máis riesgosas.
A diferenza de lugares como Africa, onde vemos nenos con barrigas infladas por parásitos e adultos raquíticos, aquí as persoas máis famentas non se mostran publicamente por orgullo, xa que o individualismo estadounidense exaltou a idea da autosuficiencia económica.
O Congreso recentemente aprobou a Lei Agrícola, que adxudicará $140 millóns ao programa de cupóns de alimentos e aos estados segundo os seus índices de pobreza e desemprego. Como a Florida posúe unha significante poboación de indocumentados, a súa proporción será menor da que debería recibir.
Gloria Van Treese, a xefa do Buró de Distribución de Alimentos do Departamento de Agricultura da Florida, destacou que "a menos que a comunidade local involúcrese, os bancos de comida non van poder axudar ao crecente número de familias''.
Hai formas simples de colaborar: traballar como voluntario nas axencias para aforrar gastos de nómina; facer doazóns monetarias para custear os gastos de combustible; organizar mensualmente food drives nas igrexas, centros comunitarios e escolas; motivar aos gobernos locais a ser máis proactivos. . .
"Ojala que a xente que ten se lembre das persoas que necesitamos'', exhortou Valencia. "Estamos carentes de todo''.
Daniel Shoer Roth
Fame no sur da Florida? A resposta está nas longas filas dos bancos de comida e os comedores populares, que viron o número de clientes duplicarse e mesmo triplicarse este ano. Pero a conxuntura non podería ser peor.
Os bancos de comida encaran varios problemas: o alto prezo dos alimentos fomentou un mercado secundario, onde se venden produtos defectuosos ou con data próxima á expiración que antes se adoitaban doar; o achegue privado contraeuse; o custo da gasolina dificulta a recollida e distribución; as provisións federais do excedente de produtos agrícolas evaporaronse.
"En 17 anos, xamais vira unha escaseza de comida como esta'', sinalou Patricia Robbins, a fundadora de Farm Share, en Homestead. "Aínda que non estamos rexeitando a ninguén, cada persoa recibe menos''.
Farm Share, que serve a máis de 200 axencias no sur da Florida, principalmente con froitas e vexetais, repartiu 14.8 millóns de libras no ano 2007-08 que culminou en xuño, un 33 por cento menos que no 2005-06. Nese período, os fondos que lle asignou Tallahassee caeron en 50 por cento, a 200,000 $anuais.
Todos os sábados, durante os dous últimos anos, Amparo Valencia, nai solteira de dúas, vai á igrexa Amor e Fe en West Miami, onde hai un almacén de autoservicio de alimentos básicos. Antes afacía saír con varias bolsas, a semana pasada só cunha.
"Agora un vai e se hai unha cousa non hai a outra'', expresou Valencia, de 43 anos, quen emigrou de Colombia fai 12 anos pensando que en Miami non pasaría fame.
É absurdo que no sur da Florida --onde se gastan millóns de dólares para promover a imaxe cosmopolita ante o mundo, radica o código postal coa maior concentración de riqueza do país, hai fondos para centros de arte e obras capitais-- haxa tanta miseria.
Non hai cifras exactas, pero Daily Bread, o banco de comida máis grande da rexión, distribúe a 800 axencias con máis de 200,000 clientes de West Palm Beach aos Cayos. En base a datos da Oficina do Censo, o banco estima que hai unhas 800,000 persoas con necesidades de alimentos nos catro condados, segundo Robert Peters, o director asociado.
Cando hai fame baixa a produtividade, porque as persoas deixan de ir ao traballo e enférmanse máis. Os menores faltan á escola e adquiren condutas máis riesgosas.
A diferenza de lugares como Africa, onde vemos nenos con barrigas infladas por parásitos e adultos raquíticos, aquí as persoas máis famentas non se mostran publicamente por orgullo, xa que o individualismo estadounidense exaltou a idea da autosuficiencia económica.
O Congreso recentemente aprobou a Lei Agrícola, que adxudicará $140 millóns ao programa de cupóns de alimentos e aos estados segundo os seus índices de pobreza e desemprego. Como a Florida posúe unha significante poboación de indocumentados, a súa proporción será menor da que debería recibir.
Gloria Van Treese, a xefa do Buró de Distribución de Alimentos do Departamento de Agricultura da Florida, destacou que "a menos que a comunidade local involúcrese, os bancos de comida non van poder axudar ao crecente número de familias''.
Hai formas simples de colaborar: traballar como voluntario nas axencias para aforrar gastos de nómina; facer doazóns monetarias para custear os gastos de combustible; organizar mensualmente food drives nas igrexas, centros comunitarios e escolas; motivar aos gobernos locais a ser máis proactivos. . .
"Ojala que a xente que ten se lembre das persoas que necesitamos'', exhortou Valencia. "Estamos carentes de todo''.